Biz
Türklerin siyah çay hastalığını bilmeyen yoktur tabi.. Ben de dahil olmak
üzere. İlginç bi şekilde ocakta çayın olması bana kendimi çok çok iyi
hissettiriyor. Çocukluğumuzdan gelen alışkanlıktan mı, psikolojik mi yoksa
gerçekten insana mutluluk veren bir etkisi var mı bilmiyorum ama çaysız asla !
diyebilirim J Küçükken de sobanın üzerinde (eskiden soba vardı
tabi) cızıl cızıl gelen o kaynama sesi, annemin hazırladığı kahvaltılıklar,
kekler, börek çörekler nebilim çayın yanında giden ne varsa hatta en sevdiğim
şeyyy o hiç bıkmadığım salçalı ekmeğim.. Ne güzel günlerdi bee.. Neyse gelelim
konumuza ne diyorduk; ha yeşil çay..
Bitkilerin
keşfiyle değişen hayatımızda sanırım yeşil çayın önemi çok büyük.. Kadınların
daha çok diyetle beraber kullanılıyor olmasıyla dikkatini çeken yeşil çayın
oysa ki bunun dışında ne çok yararı var..
Yeşil çay da aslında siyah çay ile aynı bitkiden üretiliyor ama yeşil çay siyah
çay kadar işlemden geçip antioksidanlarını kaybetmiyor. Yeşil çayın işlenmesi
sırasında buhar kullanılıyor, siyah çay ise yapraklarının oksitlenmesiyle
meydana geliyor.Yeşil çay bu güçlü aktioksidanlarıyla bizi çeşitli
hastalıklardan ve ya var olan hastalığın yayılmasından koruyor, yağ yakımını
hızlandırdığı için özellikle bel bölgesi yağlanmasının kalp krizini
tetiklediğini düşünürsek kalp krizi riskini azaltıyor, egzersizle birlikte
tüketildiğinde kilo kaybı sağlıyor, aynı zamanda içinde bulunan bazı maddeler sayesinde
kan basıncını dengeliyor yine kalp krizi ve inme gibi önemli rahatsızlıklardan
bizi koruyor. Ve en büyük yararlarından biri de maalesef ki çağın hastalığı
kansere direnç gösterebiliyor olması. Yapılan araştırmalarla henüz
netleştirilmese de hastalığın yayılmasını engellediği gözlemlenmiş. Bakteri
birikimini engellediği için dişlerimizi de koruyor yeşil çay..
Şimdi bir önemli detay da yan etkileri, biraz da bunlardan bahsedelim;
İçinde
kafein bulunuyor yeşil çayın ve bu yüzden herkes de olmamak üzere
bulantı,ishal,baş ağrısı ve iştah kaybı yapabiliyor. Kalp rahatsızlığı,
tansiyon, böbrek sorunları olan ve ilaç kullananların da yeşil çay tüketmeden
önce doktorlarına danışmalarında fayda var. Ve tabiî ki her şeyin fazlası zarar
olduğu için yeşil çay da olsa aşırı tüketimden kaçınmamız gerekiyor yoksa
uykusuz sinirli bir insan olup çıkarız maazallah ;)
Peki yeşil çay nasıl demlenir;
Öncelikle
yeşil çayı ocakta kaynatmamanız gerektiğini bilmelisiniz. Her bitki farklı
şekillerde hazırlanıyor, yarar sağlayacağım derken zarar görebilirsiniz.
Bir
yandan ocakta suyumuzu kaynatırken bir yandan da demliğe yeteri kadar yeşil çay
koyuyoruz. (kişi başı 2 çay kaşığı) Kaynamış olan suyu demliğe döküp 4-5 dk
arası demlenmeye bırakıyoruz.
Hiç yorum yok :
Yorum Gönder
Yorum yazarak vakit ayırdığınız için teşekkürler :))