21 Haziran 2013

Yeşil çay sen nelere kadirsin..


   Biz Türklerin siyah çay hastalığını bilmeyen yoktur tabi.. Ben de dahil olmak üzere. İlginç bi şekilde ocakta çayın olması bana kendimi çok çok iyi hissettiriyor.      Çocukluğumuzdan gelen alışkanlıktan mı, psikolojik mi yoksa gerçekten insana mutluluk veren bir etkisi var mı bilmiyorum ama çaysız asla ! diyebilirim J  Küçükken de sobanın üzerinde (eskiden soba vardı tabi) cızıl cızıl gelen o kaynama sesi, annemin hazırladığı kahvaltılıklar, kekler, börek çörekler nebilim çayın yanında giden ne varsa hatta en sevdiğim şeyyy o hiç bıkmadığım salçalı ekmeğim.. Ne güzel günlerdi bee.. Neyse gelelim konumuza ne diyorduk; ha yeşil çay..

   Bitkilerin keşfiyle değişen hayatımızda sanırım yeşil çayın önemi çok büyük.. Kadınların daha çok diyetle beraber kullanılıyor olmasıyla dikkatini çeken yeşil çayın oysa ki bunun dışında ne çok yararı var..

   Yeşil çay da aslında siyah çay ile aynı bitkiden üretiliyor ama yeşil çay siyah çay kadar işlemden geçip antioksidanlarını kaybetmiyor. Yeşil çayın işlenmesi sırasında buhar kullanılıyor, siyah çay ise yapraklarının oksitlenmesiyle meydana geliyor.Yeşil çay bu güçlü aktioksidanlarıyla bizi çeşitli hastalıklardan ve ya var olan hastalığın yayılmasından koruyor, yağ yakımını hızlandırdığı için özellikle bel bölgesi yağlanmasının kalp krizini tetiklediğini düşünürsek kalp krizi riskini azaltıyor, egzersizle birlikte tüketildiğinde kilo kaybı sağlıyor, aynı zamanda içinde bulunan bazı maddeler sayesinde kan basıncını dengeliyor yine kalp krizi ve inme gibi önemli rahatsızlıklardan bizi koruyor. Ve en büyük yararlarından biri de maalesef ki çağın hastalığı kansere direnç gösterebiliyor olması. Yapılan araştırmalarla henüz netleştirilmese de hastalığın yayılmasını engellediği gözlemlenmiş. Bakteri birikimini engellediği için dişlerimizi de koruyor yeşil çay..
   Şimdi bir önemli detay da yan etkileri, biraz da bunlardan bahsedelim;
İçinde kafein bulunuyor yeşil çayın ve bu yüzden herkes de olmamak üzere bulantı,ishal,baş ağrısı ve iştah kaybı yapabiliyor. Kalp rahatsızlığı, tansiyon, böbrek sorunları olan ve ilaç kullananların da yeşil çay tüketmeden önce doktorlarına danışmalarında fayda var. Ve tabiî ki her şeyin fazlası zarar olduğu için yeşil çay da olsa aşırı tüketimden kaçınmamız gerekiyor yoksa uykusuz sinirli bir insan olup çıkarız maazallah ;)
   Peki yeşil çay nasıl demlenir;
Öncelikle yeşil çayı ocakta kaynatmamanız gerektiğini bilmelisiniz. Her bitki farklı şekillerde hazırlanıyor,  yarar sağlayacağım derken zarar görebilirsiniz.

Bir yandan ocakta suyumuzu kaynatırken bir yandan da demliğe yeteri kadar yeşil çay koyuyoruz. (kişi başı 2 çay kaşığı) Kaynamış olan suyu demliğe döküp 4-5 dk arası demlenmeye bırakıyoruz.

Hiç yorum yok :

Yorum Gönder

Yorum yazarak vakit ayırdığınız için teşekkürler :))

Related Posts with Thumbnails